EX-YU ЕСТРАДА

Почина македонскиот музичар кој беше најпознат во родното Куманово (ФОТО)

today27/12/2021 107

Background
share close

На осумдесетгодишна возраст почина Столе Трајковски, еден од најпознатите музичари во Куманово, кој со неговиот кларинет и саксофон ги освојуваше светските сцени на културно-уметничките друштва.

Ја започнал својата кариера во „Градската Музика”и ја продолжил во Културно – уметничкото друштво „Панче Пешев“ каде што бил член повеќе од 50 години.

Се појавуваше на големите сцени во Франција, Монако, Шпанија, Италија, Бугарија, Романија и ширум бивша Југославија каде беше повеќекратно наградуван за неговите настапи.

Учествуваше и во документарната видеореконструкција „Свадбата во Кокино” во продукција на „Музеј Куманово” каде беа прикажани свадбените автентични обичаи во Кумановско, филмот беше промовиран од Институтот за македонски фолклор.

Напишано од: KissFM

ОЦЕНКА

Коментари за веста (0)

Оставете ваш коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%